|
technik rybołówstwa morskiego
Organizuje, nadzoruje i wykonuje prace związane połowami ryb morskich, ich przetwórstwem, przechowywaniem i transportem odłowionych ryb; obsługuje i konserwuje sprzęt pokładowy.
Zadania zawodowe
-
dokonywanie oceny wód morskich, w celu ustalenia stanu zarybiania i możliwości zintensyfikowania produkcji oraz utrzymywanie odpowiedniego profilu produkcji w zależności od warunków przyrodniczych danego akwenu wodnego
-
pobieranie próbek wody oraz przeprowadzanie prostych badań i analiz
-
organizowanie i nadzorowanie odłowów i połowów różnych gatunków ryb
-
obsługa i konserwacja sprzętu połowowego i pokładowego
-
poznawanie rejonów morskich i łowisk
-
dokonywanie wstępnej, optycznej oceny stanu zdrowia ryb, zwalczanie chorób i szkodników oraz zapobieganie im
-
organizowanie prac związanych z przetwórstwem ryb: sortowanie, patroszenie, filetowanie, odskórzanie, odławianie ryb
-
chłodzenie, zamrażanie i pakowanie surowca rybnego
-
kontrolowanie przestrzegania przepisów prawnych dotyczących gospodarki rybackiej, żeglugi na wodach morskich
-
nadzorowanie wykonywania napraw i konserwacji urządzeń wodnych i sprzętu służącego do połowu i transportu ryb
-
prowadzenie dokumentacji i kalkulowanie kosztów połowów ryb
|
Nauka kierunku w wybranym województwie: ukształtowanie dna morskiego DOLNOŚLĄSKIE ukształtowanie dna morskiego KUJAWSKO-POMORSKIE ukształtowanie dna morskiego LUBELSKIE ukształtowanie dna morskiego LUBUSKIE ukształtowanie dna morskiego ŁÓDZKIE ukształtowanie dna morskiego MAŁOPOLSKIE ukształtowanie dna morskiego MAZOWIECKIE ukształtowanie dna morskiego OPOLSKIE ukształtowanie dna morskiego PODKARPACKIE ukształtowanie dna morskiego PODLASKIE ukształtowanie dna morskiego POMORSKIE ukształtowanie dna morskiego ŚLĄSKIE ukształtowanie dna morskiego ŚWIĘTOKRZYSKIE ukształtowanie dna morskiego WARMIŃSKO-MAZURSKIE ukształtowanie dna morskiego WIELKOPOLSKIE ukształtowanie dna morskiego ZACHODNIOPOMORSKIE
|
|
|